Casa Sophie

Apartment Refurbishment in Gran de Gràcia, Barcelona

The project consists of the complete refurbishment of a 160mapartment, in one of the most important axis of the city. The geometry of its original plan layout corresponds to the building typology with load-bearing walls parallel to the facade and the rooms positioned to each side of a long corridor. The owners were attracted by the traditional typology of the flat and its exceptional illumination by the three patios. It had not undergone any fundamental change during its 100-year life.

The goal of the refurbishment was the preservation of the unique atmosphere of the apartment. A large part of the original ceilings with its cornices were preserved and the original colourful cement floor was recovered. In the common areas the cement floor was combined with new ceramic tiles with the intention to create “carpets” of hydraulic tiles. A part of the living room’s cement tiles were dismantled and were placed in the kitchen and the bathroom.

The wooden exterior and interior joinery was restored and well sanded to reveal its natural colour. Two double steel-framed glass doors were designed for the enclosure of the kitchen area that add more light to the apartment, maintain an open-plan effect and add an industrial feel.

Oak wood finish in the living room furniture and black slate finish in the kitchen and bathroom were used and were combined with the white colour tone of the furniture and the wall finishes.

Top