Repeat Cashmere

Posted by

Designed for Swiss clothing and accessories brand REPEAT Cashmere, the store occupies the ground floor and basement of a 19th-century building in Toulouse, on the city’s busy Metz Avenue shopping thoroughfare.

We were commissioned to redesign the storefront, renovate the interior and supervise the construction process, while collaborate with the brand’s design team, responsible for the furniture design and layout.

The most prominent intervention was the storefront’s self-supporting metal structure. The design was based on the idea to create a metal box framed by glass and placed in a small distance from the storefront’s original void, offering the sense of lightness while distinguishing the “new” inside the “old with respect to the building’s façade. Metallic paint with COR-TEN steel effect was applied as coating for the finishing of the metal structure to produce the same visual effect as the COR-TEN that conversed with the building’s existing joinery, yet it was distinguished.

Inside, the space was overhauled to fulfill the user’s needs. Before the renovation the property housed a travel agency and featured a mezzanine that covered almost its entire surface area. We decided to demolish it to make the most of the high ceiling, and highlight elements like the original timber parquet floor, the brick wall and the metal column. Walls were painted white to create a stark backdrop for the furniture. Blue velvet curtains covered the changing rooms.

The heating, ventilation, and air conditioning units were placed in the basement. The air was introduced via the bespoke storefront’s podium grilles and was circulated via ventilation ducts inside the ceiling and partition wall.

 

RIEDO coiffure

Posted by

The 75-square-metre hair salon, the first of six RIEDO coiffure’s hair salon franchises, has been totally refurbished in order to maximize space. Located in a small town, close to Bern in Switzerland, it occupies the ground floor of a building.

The client had previously doubled the hair salon’s surface area by connecting it to the adjoining store via a simple door opening but the intermediate wall restricted the fluidity of usage. He commissioned us to redesign the hair salon as a one open-plan space with eight cutting areas, three washing stands, a cash desk and a hidden kitchen-staffroom. No waiting area was requested.

The underlying intention of the replanning was to diverge from the predictable hair salon typology, which typically organizes clients in a row facing a wall.

When demolishing the non-bearing intermediate wall a bare concrete column was left exposed. We chose not to section off the room into separate workstations and instead organized areas around the column. Three of the room’s four walls were completely glazed, and offered a clear view of the street and the mountains.

The new layout revolves around a square-shaped reception desk clad in concrete and suspended to the column in the middle of the salon.

To make the most of the space available, we decided to change the original entrance into a fixed door while using the main access of the ex-adjoining store.

Three bespoke free-standing triangular-shaped mirror units paired with chairs have been arranged at different angles so that customers wouldn’t have to look at one another when having their haircut. This arrangement made it possible to preserve the spatial fluidity of the open plan layout. Inside the salon, the mirrors’ reflection offers views of the street and the mountains beyond.

Recessed ceiling lights were arranged parallel to the angle-shaped furniture, providing focused lighting in the area, while gold suspended lights provide general illumination. Green curtains were draped over the large windows on two walls and were extended beyond them creating a cozy atmosphere.

The left side of the salon accommodates three hair-washing stations. To ensure a level of privacy, slender triangular-shaped metal slats were used to create partial screening. Along the back of the chairs, all shampoo products were placed into rectangular metal nooks.

On the opposite side of the entrance, the equipment was kept hidden within custom-made linear storage with handle-free concrete doors. A LED light panel was used to illuminate and showcase all beauty products on the furniture’s countertop.

The kitchen was designed as an employee service area for prepping materials, with additional cabinetry and a sink. Other than a small staffroom and toilet, the salon functions as one open room. It is spacious enough to allow customers to move around with ease.

Barceló Hostel

Posted by

This 200m2 hostel was in use for a long time without being renovated. It was in a quite bad condition and the budget of our clients was really tight. As the target group of the hostel are young travelers, our main concept objective was to create a welcoming, young and contemporary environment, where one can relax and feel comfortable.

The goal was to improve the illumination of the space, to partially renovate the wet areas and to create a new concept by means of smart and low-cost decoration ideas. The design was based on the use of 4 colour tones that are repeated throughout the project as furniture and wall finishes. Wall decorative stickers and low-cost furniture were used to create an original and fun atmosphere in every single area.

Just Campagne Paris

Posted by

The Just Campagne brand had recently changed its concept image and it was linked with the use of refined materials such as wood, glass and metal. Mirrors were incorporated in the design of the furniture that enhance the visibility and the better exposure of the bags and the accessories. We had already renovated the brand’s store in Biarritz and for the Just Campagne store in Boulevard St. Germain in Paris, the goal was to modernize the store’s image, introduce the same concept and illuminate the space. The specific store had not been renovated for the last 12 years.

The elongated type of the store made difficult the use of the central glass-metal table, an important element present in all the Just Campagne stores. We were challenged to propose a new idea that could allow the free circulation of the customers inside the tight space of the store, with an easy access to the products and without obstacles in the middle. A wall mounted L shape glass-metal furniture, inspired my the central table, was designed and was placed in front of the main furniture with the mirrors.

The redesign of the store´s elevation and entrance was a prior issue for our client. The bad illumination of the shop window in combination with the bad reflections of the glass gave the wrong impression that the store is closed during the daytime. A metal frame window with recessed entrance was designed in order to delimit and highlight the space of the shop window and to connect better the interior to the street.